2021-08-12 08:24:04• hírek • Bede Emőke

Hatékonyabb munkavégzést kérnek a magyar hatóságtól

A prefektusi hivatal továbbra is azon dolgozik, hogy a Szatmár megyei határszakaszon megkönnyítse a sokszor bizony igencsak idegőrlő várakozással együttjáró határátlépést. A következő időszakban pedig nagy szükség is lesz erre, hisz a külföldről hazalátogató szatmáriak a következő egy-két hétben fognak visszaindulni a nyugati országokba, mely minden évben óriási torlódásokkal jár.

A petei a román-magyar határszakasz egyik legforgalmasabb határátkelője, hisz előszeretettel választják ezt az átkelőpontot Kolozs, Beszterce, Máramaros, Maros és Szilágy megye lakói is, így nem csoda, hogy az itt átkelő forgalom sokszor még a Bihar megyei Borsnál regisztráltat is bőven meghaladja. A rendszeres torlódások oka azonban nem csak ebben keresendő, hanem abban is, hogy Európai Unió két éve terrormegelőző céllal szigorította a határvédelmet, másfél évvel ezelőtt pedig a koronavírus-járvány és az ehhez kapcsolódó intézkedések is csak tovább bonyolították a procedúrát. Mindennek következtében hétvégéken akár több órásra is duzzadt a várakozási idő, nem kevés elégedetlenséget szülve ezzel az utazók körében.


A határrendészet szerint a román fél folyamatosan biztosítja a megfelelő számú személyzetet annak érdekében, hogy a petei átkelő maximális kapacitással tudjon üzemelni, illetve ugyanerre kérték a magyar kollégákat is. A kérés nyomatékosítása érdekében Altfatter Tamás prefektus szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség vezetőjével is tárgyalt, aki arról biztosította őt, hogy a magyar fél mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a következő, roppant forgalmasnak ígérkező időszakban se alakuljanak ki torlódások.


A magyar hatóság asztalán van ugyanakkor az a javaslat is, mely szerint a Nagypeleske-Zajta ideiglenes átkelőpont révén könnyítsék meg a határ menti ingázók helyzetét. Amennyiben ugyanis ezen határátkelő naponta kétszer, egy-egy pontosan meghatározott időintervallumban nyitva tartana, úgy a határ közelében dolgozóknak nem kellene rendszeresen akár órákat is vesztegelniük a ki- és belépősávokban. Annak érdekében, hogy a román és magyar hatóságok közös érdekeiről érdemben, személyesen is tárgyalni lehessen, a prefektus a szeptember 15-20. közötti időszakra egy találkozót kezdeményezett a két megye határrendészet szervei között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: